czwartek, 8 września 2016

Jagodzianki najlepsze na świecie

Dziś będzie kulinarny post.
Przepyszne drożdżowe jagodzianki.
Zmodyfikowany przepis z Kwestii Smaku




Składniki na ok 16 sztuk
Ciasto
50g świeżych drożdży
250g ciepłego mleka
500g mąki pszennej
1 jajko
4 żółtka
80g cukru
100g roztopionego masła

pół litra jagód umytych i posypanych cukrem.

Drożdże mieszam z ciepłym mlekiem, łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Odstawiam na 10 minut. Jajko i żółtka ubijam z cukrem.
Mąkę wsypuje do miski do której wylewam drożdże, jajka i ostudzone masło.
Wyrabiam ( ręcznie około 5-7 minut) aż odchodzi od ręki, odstawiam w ciepłe miejsce na 2 godziny( miskę przykrywam bawełnianą ściereczką)
Ciasto robiłam wieczorem a chciałam mieć na rano cieplutkie jagodzianki, wsadziłam więc ciasto do lodówki.
A rano po wyjęciu z lodówki i wyrobieniu podzieliłam ciasto na 16 części.
Rozpłaszczam w dłoni kulkę, nakładam 3 łyżeczki (pocukrzonych) jagód,  zlepiam dokładnie i wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Należy pamiętać , ze jagodzianki urosną i należy układać je zachowując odstęp.
Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut.
Górę jagodzianek smaruję roztrzepanym żółtkiem.
Piekę w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 15-20 minut
Lukruję lukrem zrobionym z białka i cukru pudru.
Smacznego