Witajcie
Sezon truskawkowy w pełni. My z racji naszego uzależnienia od truskawek zajadamy się nimi codziennie.
Najczęściej na surowo, bez dodatków.
Jeśli w wersji przetworzonej to jako proste ale jakże smaczne crumble
Kruszonkę robię w następujący sposób:
130g cukru
150g masła
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło. Rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka
Kruszonką posypać truskawki, zapiekać około 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Jeśli lubicie rabarbar ( sezon już się kończy ) to przedstawiam moją drugą propozycję owocowego deseru. Jest to rabarbarowe ciasto z serkiem i kruszonką
Przepis zaczerpnięty z Małej Cukierenki
Ciasto:
100g miękkiego masła
95g cukru
1/2 opakowanie cukru wanilinowego
2 jajka
125g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wierzch:
200g śmietankowego sera (jak na sernik)
150g śmietanki kremówki 30%
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
40g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
600g rabarbaru
Kruszonka:
60g cukru
70g masła
100g mąki pszennej
Kruszonka:
1. Mąkę wymieszać z cukrem i dodać
posiekane masło. Następnie rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka i
odstawić do lodówki na czas dalszego przygotowywania ciasta.
Wierzch:
2. Ser krótko utrzeć ze śmietanką kremówką, budyniem w proszku i cukrem, na jednolitą masę.
3. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałeczki. Posypać go cukrem wanilinowym i wymieszać.
Ciasto:
4. Masło utrzeć z cukrem i cukrem
wanilinowym, ucierać mikserem ustawionym na wysokie obroty przez około 3
minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać
mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą.
5. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać ją do jajecznej masy, wymieszać do połączenia składników w jednolitą masę.
6. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną
papierem do pieczenia. Ciasto równomiernie
rozprowadzić.
7. Na wyłożone ciasto równomiernie rozłożyć masę serową, posypać ją rabarbarem i na końcu kruszonką.
8. Ciasto wstawić do nagrzanego
piekarnika. Piec w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół przez około
50-60 minut, aż góra się lekko przyrumieni.
Oprócz laurki, wierszyka dostałam taki pachnący bukiet z okazji DNIA MATKI
Ten Szkodnik opanował moją hodowlę ziół
POZDRAWIAM
przepysznie truskawkowo u Ciebie, pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńu mnie wśród ziół największym szkodnikiem jest córcia:)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda pysznie, na crumble też bym się skusiłą:)
U nas truskawki są teraz numerem 1 :)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam :) Trzeba korzystać z truskawek póki jeszcze są!
OdpowiedzUsuńPysznie :) Placek z rabarbarem pamiętam jako jeden ze smaków dzieciństwa, babcia często go piekła :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńAle narobiłam sobie smaka tym ciachem.
OdpowiedzUsuńBukiet piękny!
Pysznosci pokazujesz :) U mnie tez prawie codziennie truskawkami sie zajadamy.
OdpowiedzUsuńDostalas przeuroczy bukiet :)
usciski
szukałam prostego ,a zarazem smacznego ciasta z truskawkami i trafiłam na twój :-) jest znakomity ,palce lizać !Polecam
OdpowiedzUsuńPiękny szkodnik :-)))
OdpowiedzUsuńKocham truskawki i sezon truskawkowy :-)
U mnie też truskawki non stop:) Same pyszności pokazujesz! Pozdrawiam Ala
OdpowiedzUsuńJa codziennie wieczorem pałaszuję michę truskawek ze śmietaną. Tak lubię je najbardziej!
OdpowiedzUsuń