piątek, 22 września 2017

Śliwkowa prostota


Witajcie
Jesienna aura niestety nas nie rozpieszcza. W ciągu tygodnia nie mam czasu na pieczenie ale w jesienny weekend na poprawę humoru polecam ekspresowe ucierane ciasto ze śliwkami.


4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju  oleju rzepakowego albo słonecznikowego
70 dag śliwek
Piekarnik rozgrzewamy do 180-190⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu.
jajka wbijamy do miski, wsypujemy do nich cukier. Miksujemy, potem wsypujemy partiami przesianą mąkę z proszkiem ,  na końcu wlewamy olej.
Tortownicę  21-24 cm lub blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, na wierzch układamy owoce.
Pieczemy ciasto przez 35-40 minut – do suchego patyczka. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Polecam i pozdrawiam Wszystkich , którzy jeszcze zaglądają do tego zakurzonego ostatnimi czasy bloga

Kinga

9 komentarzy:

  1. pysznie - chyba wiem jakie ciasto na weekend upiec :)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliwkowa prostota! Brzmi genialnie i na pewno tak smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznosci! Jakos sie u nas nie pokazuja w tym roku sliwki wegierki, musze sie lepiej rozejrzec :)) W zeszlym roku byly w sklepach spozywczych pod nazwa Italian Plums, jak mi sie serce emigranta radowalo :)) Usciski!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj jak czasem cieszą takie drobiazgi

      Usuń
  4. Mam analogiczny przepis, choć na wierzch wylewa się pianę z kisielem (najlepiej czerwonym). Potwierdzam - ciasto pycha! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz.