sobota, 12 lutego 2011

Na słodko



Witajcie
Mam nadzieję, że jeszcze ktoś do mnie zagląda.
Przepraszam , że tak mało komentuje Wasze posty.
Niestety najczęściej do Was wpadam, nie starcza czasu na komentarz.
Ferie minęły, bardzo szybko, miałam tydzień urlopu, spędziłam go miło na błogim lenistwie( należało mi się) i drobnych przyjemnościach dla ciała i ducha.
6 lutego obchodziłam (hucznie, hi hi)

kolejne urodziny- nie przyznaje się już które, o nie. I dlatego dziś kulinarnie:
Na początek chrust. Sprawdzony przepis z bloga dorotus

1/2 kg mąki pszennej
5 żółtek
szczypta soli
łyżka spirytusu (lub 2 łyżki rumu)
3/4 - 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
tłuszcz do głębokiego smażenia (olej)
cukier puder do posypania


Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrobić (trwa to dość długo), by ciasto było mięciutkie i elastyczne. Dobrze wybić wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza. Ciasto owinąc folią spożywczą schlodzić przez 30 - 60 minut. Po tym czasie rozwałkować (cieniutko), radełkiem wykrajać prostokąty o wymiarach około 12 x 3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i przewlec przez otwór. Smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor, osączyć na ręczniczku papierowym. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.





Kolejne będą walentynkowe bezowe serduszka- na specjalne zamówienie moich dzieci.

5 białek ( zostały z faworków)
1 szklanka cukru.
1 lyżeczka octu winnego
Z białek ubić pianę, dodać cukier i ocet.
Dzieci zrobiły część w kształcie serduszek a resztę w tradycyjnych okrągłych kształtach.
Piec około 80 min w piekarniku nagrzanym do 100 stopni.






Jeszcze chwalę się co sobie ostatnio kupiłam:





Justyno dziękuję za wyróżnienie.





Chciałabym przekazać je dalej,cudownym kobietom:
Alexa
Gusia
Wichrowa
Ola_83
Mazmika
Monique

A co mnie czyni szczęśliwym: uśmiech na twarzach moich dzieci, słowa kocham Cię mamo, spojrzenie pełne miłości mojego M.
a z błahych rzeczy: spacer,dobra książka,pachnąca cynamonem dobra kawa o poranku



I jeszcze Kicia - pannica z niej sie zrobiła, ma już 9 miesięcy.






Pozdrawiam gorąco

19 komentarzy:

  1. jaki piękny uśmiech!
    jakie cudne chrusty! i czajniczkowo filiżankowe.. ach!

    OdpowiedzUsuń
  2. Filiżanka z czajniczkiem pięknista, a chruścik wygląda przesmacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ważne ile masz lat,wyglądasz bosko ,pozdrawiam i ściskam Ciebie urodzinowo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. co za fryzura!:)ładnemu we wszystkim ładnie, wszystkiego dobrego z okazji 18tki

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale fajny imbryczek i filiżanka! Uwielbiam takie rzeczy!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojej, dziękuję serdecznie za wyróżnienie:)))bardzo mi miło!
    Fajnie obchodziłaś urodziny:) ja też niedawno i też hucznie:) wszystkie najlepszego!

    pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  7. Te bezowe serduszka tez mnie skusily u Dorotus :) chyba tez zrobie. Pieknie wygladasz, kto byl liczyl wiek ;)Moje swieto tez sie zbliza, probuje jakos optymistycznie je obejsc :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Czesc Kinia wygladasz uroczo, a z tylu Hubcio jeszcze sie zalapal, a raczej jego palce hihi
    Oj kusisz slodkosciami, takich bezowych nigdy nie robilam, moze sie skusze chociaz maz to tylko ciasta i ciasta.
    Pozdrawiam i sciskam

    OdpowiedzUsuń
  9. no jak urodziny były to i życzenia składam, fryzura super, twarzowa. A słodkości kuszą kuszą

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj wpadamy i pamiętamy.
    Z okaji Twego Świeta moc serdecznych życzeń.Czajniczek sliczniusi.Pozdrowka-aga

    OdpowiedzUsuń
  11. woooow! Zakochałam się w tym imbryczku:) no i w kici oczywiście! Słodkości prezentują się smakowicie, a Tobe życze wszystkiego co najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Najlepszego z okazji ...nastych urodzin :)))
    Pisz częściej, pokazuj co robisz. Nie leń się :)))

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja zaglądam :) Wszystkiego naj naj z okazji urodzin :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zaglądamy, zaglądamy:))
    A teraz Ty zajrzyj do mnie, mam dla Ciebie niespodziankę; http://lesnyzakatek.blogspot.com/2011/02/uwalniam-komentarze-i-wyniki-candy.html
    Buziaki;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo Ci dziękuję za wyróżnienie! Masz śliczny imbryk i ta paduszka z konikiem-cudo! Pozdrawiam Cię!!

    OdpowiedzUsuń
  16. Najbardziej zachwyciła mnie podusia z konikiem na biegunach. Uściski! M

    OdpowiedzUsuń
  17. Witaj kochana!
    Jesli chodzi o te etykietki na butelki, zobacz u mnie pod Labels "Etiketten". Tam znajdziesz tez inne linki do tego tematu. Jak jeszcze bedziesz chciala cos wiedziec, to napisz. Pozdrawiam

    Dagi

    OdpowiedzUsuń
  18. Fuerto, życzę Ci Kochana spokoju, radości, pogody ducha...
    WESOŁYCH ŚWIĄT! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz.