poniedziałek, 9 czerwca 2014

Truskawkowo-rabarbarowe smakołyki

Witajcie
Sezon truskawkowy w pełni. My z racji naszego uzależnienia od truskawek zajadamy się nimi codziennie.
Najczęściej na surowo, bez dodatków.






Jeśli w wersji przetworzonej to jako proste ale jakże smaczne crumble



Kruszonkę robię w następujący sposób:

130g cukru 150g masła 200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło. Rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka 




 Kruszonką posypać truskawki, zapiekać około 20 minut w temperaturze 180 st. C.



Jeśli lubicie rabarbar ( sezon już się kończy ) to przedstawiam moją drugą propozycję owocowego deseru. Jest to rabarbarowe ciasto z serkiem i kruszonką




Przepis zaczerpnięty z Małej Cukierenki
Ciasto:
100g miękkiego masła
95g cukru
1/2 opakowanie cukru wanilinowego
2 jajka
125g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wierzch:
200g śmietankowego sera (jak na sernik)
150g śmietanki kremówki 30%
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
40g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
600g rabarbaru
Kruszonka:
60g cukru
70g masła
100g mąki pszennej 

Kruszonka: 1. Mąkę wymieszać z cukrem i dodać posiekane masło. Następnie rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka i odstawić do lodówki na czas dalszego przygotowywania ciasta.
Wierzch:
2. Ser krótko utrzeć ze śmietanką kremówką, budyniem w proszku i cukrem, na jednolitą masę.
3. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałeczki. Posypać go cukrem wanilinowym i wymieszać.
Ciasto: 4. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać mikserem ustawionym na wysokie obroty przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą.
5. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać ją do jajecznej masy, wymieszać do połączenia składników w jednolitą masę.
6. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto równomiernie rozprowadzić.
7. Na wyłożone ciasto równomiernie rozłożyć masę serową, posypać ją rabarbarem i na końcu kruszonką.
8. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół przez około 50-60 minut, aż góra się lekko przyrumieni. 

Oprócz laurki, wierszyka dostałam taki pachnący bukiet z okazji DNIA MATKI




 Ten Szkodnik opanował moją hodowlę ziół



 POZDRAWIAM

11 komentarzy:

  1. przepysznie truskawkowo u Ciebie, pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie wśród ziół największym szkodnikiem jest córcia:)
    Ciasto wygląda pysznie, na crumble też bym się skusiłą:)

    OdpowiedzUsuń
  3. U nas truskawki są teraz numerem 1 :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, mniam :) Trzeba korzystać z truskawek póki jeszcze są!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie :) Placek z rabarbarem pamiętam jako jeden ze smaków dzieciństwa, babcia często go piekła :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale narobiłam sobie smaka tym ciachem.
    Bukiet piękny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznosci pokazujesz :) U mnie tez prawie codziennie truskawkami sie zajadamy.
    Dostalas przeuroczy bukiet :)
    usciski

    OdpowiedzUsuń
  8. szukałam prostego ,a zarazem smacznego ciasta z truskawkami i trafiłam na twój :-) jest znakomity ,palce lizać !Polecam

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny szkodnik :-)))
    Kocham truskawki i sezon truskawkowy :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie też truskawki non stop:) Same pyszności pokazujesz! Pozdrawiam Ala

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja codziennie wieczorem pałaszuję michę truskawek ze śmietaną. Tak lubię je najbardziej!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz.