niedziela, 1 kwietnia 2018

Kilka Wielkanocnych kadrów i mazurek kajmakowy Neli Rubinstein najlepszy na świecie

Witajcie. W ten świąteczny czas chciałam złożyć Wam życzenia: radosnych Świąt Wielkanocnych. Cieszmy się chwilami z najbliższymi, celebrujmy bycie razem. Radujmy się ze Zmartwychwstałego. Pięknego Świętowania.

A dla chętnych błyskawiczny mazurek wielkanocny z kajmakiem od Neli Rubinstein.

Ciasto:
15  gram masła
3 żółtka
240 gram mąki pszennej
100 gram cukru pudru. Składniki zagniatamy i wsadzamy do lodówki

Masa kajmakowa Neli Rubinstein:
1 szklanka śmietanki kremówki 30 procentowej
1 szklanka cukru 
laska wanilii
Śmietankę wlewamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i laskę wanilii, mieszając gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Test jaki wykonuje to: na zimnej powierzchni kropla zastyga w twardą ale elastyczną kulkę. Gotowanie to trwa to około 1 godziny.
W  między czasie wyciągam ciasto i rozwałkowuje je na papierze do pieczenia, ja uformowałam prostokątny mazurek. Piekę w 180 stopniach około 15-20 minut. Gdy ciasto ostygnie wylewam kajmak.
Smacznego. 





\









1 komentarz:

Dziękuję za pozostawiony komentarz.